הליך פשיטת הרגל כאמור מיטיב עם החייב ובמסגרתו נהנה החייב ממספר הגנות משמעותיות המאפשרות לו להמשיך לנהל את חייו בשקט מבלי החשש מהלכיי גבייה או תביעות ועיקולים. בעזרת הליך פשיטת הרגל החייב מקבל הזדמנות אמיתית לשקם את חייו ולפתוח דף חדש ללא אימת החובות. דבר המאפשר לו להתנהל בצורה אחראית, מבוקרת ותקינה.
כאמור אין המדובר בהגנות חד צדדיות, שכן על החייב לעמוד בתנאים והתחייבויות כדוגמת תשלומים חודשיים, התנהלות בתום לב וכן שיתוף פעולה על מנת שיוכל ליהנות מאותם ההגנות.
אך מה קורה כאשר החייב מנצל לרעה את ההליך ומנסה ליהנות מההפקר? בשורות הבאות תבינו מה ההשלכות של ניצול לרעה של הליכי פשיטת הרגל.
מה הכוונה לניצול לרעה של הליכי פשיטת רגל ומה ההשלכות?
המדובר בהגדרה יחסית רחבה שמטרתה לכלול את כל הפעולות המעידות על חוסר תום ליבו של החייב. כך למשל, חובות שנוצרו שלא בתום לב, החייב מתנהל שלא בתום לב בהליכי פשיטת הרגל, אי שיתוף פעולה ואי גילוי כל המידע הרלוונטי לכונס, הצגת מצג שווא, אי הגשת דוחות כמו גם אי עמידה בתשלומים החודשיים, הסתרת נכסים, התנהלות כלכלית מתוך מטרה לפגוע בהחזרי החובות לנושים, המשך צבירת חובות ועוד.
כשהחייב המתנהל בצורה כזו או אחרת, בית המשפט מקבל את הרושם כי המדובר בניצול לרעה של הליכי פשיטת הרגל, ועל כן הוא מוסמך לבטל את הליכי פשיטת הרגל. דבר המביא לכך כי החייב מפסיד את כל ההגנות מהן "נהנה" עד כה וכאמור לא יהיה זכאי לקבל את צו ההפטר המיוחל בסוף הליך פשיטת הרגל. כך שהחייב עלול למצוא את עצמו במצב חמור עוד יותר מזה שהיה לפני הכניסה להליך פשיטת הרגל.
ההשלכות של ניצול לרעה של הליכי פשיטת הרגל עלולים להעמיד את החייב בפני שוקת שבורה ומשכך מומלץ להימנע מניסיונות "לרמות" את המערכת ויש להתנהל בצורה ישרה והוגנת.
דנה פלד – עורך דין מומלץ לפשיטת רגל מעניקה ייצוג משפטי לחייבים כבר במשך שנים רבות ומאפשרת להם לצאת למסלול חיים חדש, ללא בעיות וללא חובות.