תביעה של חוב נגד חייב שנמצא בחדלות פירעון מוגבלת בזמן. ניתן לתבוע את החוב עד חצי שנה מעת הפרסום על מתן צו להליכי חדלות פירעון כנגד החייב לאחר מכן זה נכנס לקטגורית הגשת תביעת חוב באיחור. אם מסיבות כלשהן לא התאפשר לנושה להגיש את תביעת החוב שלו בזמן הוא יכול להגיש בקשה להארכת המועד בצירוף נימוק שמסביר מדוע לא הגיש את התביעה עד עתה.
הגשת תביעת חוב באיחור
כאמור, אם בשל סיבה מיוחדת התמהמה הנושה מלתבוע את חובו מחייב הנמצא בהליכי חדלות פירעון או פשיטת רגל עליו להגיש בקשה מנומקת היטב לנאמן הקופה מטעם בית המשפט. הנאמן הוא זה שמקבל את ההחלטה אם לאשר את הבקשה אם לאו.
מכאן החשיבות הרבה לא 'לשלוף' סיבה מהשרוול אלא לשקול את הסיבה לפני כתיבתה ומוטב להתייעץ עמנו – משרד עורך דין לענייני פשיטות רגל בעל ניסיון של מעל 15 שנה, כך שנוכל לנסות לנבא לכם אם הסיבה תתקבל אצל הנאמן או לא. אם הנושה דחה את בקשתכם אין סיבה להתייאש, ניתן לערער על ההחלטה בבית המשפט השלום. הנימוקים להארכת מועד התביעה לא בהכרח חייבים להיות ארוכים ומורכבים, ההיפך הוא הנכון – ככל שיהיו קצרים וברורים הם יהיו משכנעים יותר. בהמשך נראה האם הארכת מועד להגשת תביעת חוב קורונה צריכה בקשה מיוחדת או שהיא מעוגנת בחוק.
מתי ואיך מגישים טופס בקשה להארכת מועד להגשת תביעת חוב?
כאשר חלף מועד הגשת תביעת החוב (לאחר 6 חודשים מהפרסום בעיתונות המקומית) ומסיבות מסוימות עדיין לא הגיש הנושה את תביעת החוב שלו עליו להגיש בקשה להארכת מועד הבקשה. בטופס בקשה להארכת מועד להגשת תביעת חוב מבקש הנושה או בא כוחו להאריך את המועד להגשת תביעת החוב מהנימוקים הבאים: (כאן בא פירוט הנימוקים). לאחר מכן על הנושה או בא כוחו לחתום על טופס בקשה להארכת מועד להגשת תביעת חוב ולהגיש את הטופס לנאמן יחד עם תביעת החוב. כדי לדעת את סוגי הנימוקים שהסיכוי שיאושרו על ידי הנאמן הוא גבוה צריך להיות בקי בפסקי דין קודמים.
ראו גם: תביעת חוב בהוצאה לפועל
תיקון תביעת חוב
חשוב להדגיש כי בעת הגשת תביעת חוב בפשיטת רגל טופס יש להגישה באופן מבוסס עם מקסימום הוכחות ואסמכתאות שיש לנושה. נטל הוכחת החוב מוטל על הנושה והנאמן רשאי לדחות תביעת חוב שאינה מגובה במסמכים והוכחות כנדרש. ויותר מכך, הנושה אינו יכול לצרף אסמכתאות חדשות לאחר שהנאמן קבע את החלטתו בעניין החוב. אלא אם כן יבקש הנאמן את האסמכתאות בטרם ההכרעה או במסגרת תיקון תביעת חוב. ומצד שני מומלץ מאוד להגיש מראש את כל המסמכים הרלוונטיים לתביעת החוב.
שכן, גם אם יחליט הנאמן לאשר את החוב יכולים שאר הנושים לתבוע את ביטולה, מכיוון שכל חוב נוסף מחלק את הקופה לפלחים יותר קטנים. ועל פי תקנה 95 לתקנות פשיטת רגל ניתן לבטל תביעת חוב שאושרה שלא כיאות. לכן, מכל כיוון עדיף לא להסתמך על תיקון תביעת חוב ולהגיש מלכתחילה את כל הניירת הרלוונטית, למרות הקושי והמורכבות לפעמים להשיג את הניירת בתוך הזמן הדרוש. אולם אם אתם רואים שזמן ההגשה עומד לחלוף מוטב להגיש הגשת תביעת חוב באיחור ולאחר מכן לנסות להשלים, התייעצו עמנו על כך.
הארכת מועד להגשת תביעת חוב קורונה
במקרים מיוחדים ניתנת הארכה אוטומטית במועד הגשת תביעת חוב בחדלות פירעון. קורונה היא אחת הדוגמאות לכך. כשהתפשט הנגיף קבע החוק כי תקופת החירום לא תיחשב במניין הימים לעניין המועד הסופי להגשת תביעת חוב לנאמן. כלומר, אם הוכרזו חודשיים כימי חירום שבהם אסור לצאת מהבית לעבודה ולצרכים שאינם חיוניים, הרי שאפשר במקרה זה להאריך את מועד הגשת התביעה בחודשיים מעת מתן צו הפש"ר או חדלות הפירעון. כך נקבע בחוק הארכת מועדים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020.
אולם חשוב להדגיש שזאת רק בתנאי שישנה הודעה על מצב חירום מיוחד על ידי שר המשפטים. החוק מכיר בכך שבשל הפעילות המצומצמת במשק ישנו קושי לעמוד בתאריכים הנקובים להגשת התביעות, לכן הוארך המועד הסופי להגשת תביעת חוב באיחור. אולם כאמור, הארכת מועד להגשת תביעת חוב קורונה היא בכפוף להכרזה על ימי חירום ועל איסור לצאת לעבודה.
ראו גם: תביעת חוב ביטוח לאומי